Súdny proces s Mikulášom Č. a spol. odročili na záver júna

01.06.2006 Prešov

Prešov 1. júna (TASR) - Na dni 27. až 29. júna odročil dnes senát Okresného súdu (OS) v Prešove hlavné pojednávanie s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a...
Prešov 1. júna (TASR) - Na dni 27. až 29. júna odročil dnes senát Okresného súdu (OS) v Prešove hlavné pojednávanie s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a jeho spoločníkmi.

Predsedníčka senátu uznesením určila na tento termín výsluch šiestich svedkov, piatich znalcov a vykonanie ďalších dôkazov. Korunný svedok proti Mikulášovi Č. a spol. Alexander H. , známy v podsvetí ako Šani, má predstúpiť pred senát vo štvrtok 29. júna. Predsedníčka senátu OS dnes procesné strany oboznámila so správou o zdravotnom stave korunného svedka, zaradeného do programu ochrany svedkov. Ošetrujúci lekár uviedol, že na prvé vypočute 23. mája nemohol prísť pre zlý zdravotný stav, z rovnakého dôvodu nemôže absolvovať dlhšiu cestu ani počas ďalších dvoch týždňov. Mikuláš Č. apeloval na sudkyňu, aby dala preveriť zdravotný stav Alexandra H. a aby \"s tým niečo urobila\". Dodal, že tak sa správal aj inokedy, keď proti nemu svedčil.
Predsedníčka zadokumentovala úradný záznam Úradu boja proti organizovanému zločinu, podľa ktorého sa svedkyne Mária Holubová a Eva Bendíková zdržiavajú v Nemecku resp. v Chorvátsku, preto im nie je možné doručiť predvolanie na výsluch.
Dnes, v jedenásty deň prvej časti hlavného pojednávania, vypovedalo päť osôb. Z celkove 36 svedkov vypočuli doteraz 24.
Najsmutnejšia bola výpoveď svedkyne Patrície P. , ktorá prežila vražedný útok v byte Jozefa Holuba v noci na 2. októbra 1997 v Košiciach. Zavraždili pri ňom Petra Klešča, Holub utiekol bez zranení. Patrícia sa počas streľby ukryla v sprchovom kúte. Viackrát sa počas výpovede rozplakala a povedala, že chce mať pokoj a dúfa, že je to koniec. O strelcoch v byte nevedela nič povedať, nikoho nevidela, myslí si, však že ich bolo viac.
Vypovedal aj svedok Ladislav S. z Košíc, ktorý sa približne rok staral o Alexandra H. , keď už bol pripútaný na invalidný vozík. Z toho, čo mu za to obdobie Alexander H. rozprával bolo podľa svedka najvážnejšie tvrdenie, že Mikuláš Č. sľúbil Alexandrovi H. 20 miliónov Sk, ak bude mlčať a nebude proti nemu svedčiť. Mal mu ich poslať cez jedného z obhajcov obžalovaného v tomto procese Ladislava B. Svedok pred senátom povedal, že na jeho mobilný telefón mu volal človek, ktorý sa predstavil ako prezident Policajného zboru SR a zaujímal sa, či je v jeho blízkosti Alexander H. Nevedel však určiť aspoň orientačný dátum. Najskôr išlo o rok 2005. Nechal si však číslo, z ktorého mu mal spomínaný muž telefonovať.
Mikuláš Č. a ďalší dvaja obžalovaní sú obvinení zo spáchania dvoch skutkov, pritom ide o dve dokonané brutálne vraždy, pokus vraždy, nedovolené ozbrojovanie a porušovanie domovej slobody.
 

Vyberte región

mark